Memandang SPAM sebagai satu ancaman.

September 20, 2006 at 5:02 pm (Bebelanku, Jenayah Siber, Spam)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni saya nak bercerita tentang SPAM pula. Spam adalah satu salahguna sistem mesej elektronik, dan biasanya dihantar dalam jumlah yang besar. Tidak kiralah dalam jenis apapun, termasuk di laman forum, email, atau khidmat pesanan ringkas (SMS) sekalipun. Atau dengan erti kata lain, penerima mesej tidak rela menerima mesej itu, lebih-lebih lagi kalau menerima lebih dari satu mesej.

Siapa yang tak emailnya tak pernah kena SPAM angkat tangan..! Heh.. rasanya semua pengguna teknologi akan terima dan menghadapi masalah ni. Biasanya email dari mereka yang tidak dikenali ini akan menghantar mesej-mesej berbentuk iklan, surat berantai, atau lebih malang, mesej-mesej kebencian agama dan kaum.

Saya pun sebenarnya tak terkecuali dengan aktiviti SPAM ini dulu. Maklumlah, tak berapa nampak cara yang sesuai untuk beriklan. Biasanya saya akan kumpul alamat email dari email spam yang datang ke kotak email saya. Kemudiannya saya akan kumpulkannya ke Microsoft Words. Sesudah agak banyak alamat yang dikumpul, saya akan menyediakan satu email baru untuk tujuan ini. Nah tibalah masanya untuk ‘menyepam’ email orang lain.

Uish… apahal budak ni ngajo orang untuk SPAM pulak ni? o Hehe.. saya cuma menceritakan pengalaman sahaja. 😛 Selain mengumpulkan alamat email ‘mangsa-mangsa’ saya juga selalu SPAM groups seperti Yahoo! Groups. Cara ini nampaknya seakan lebih berkesan, kerana jumlah mereka yang akan menerima mesej kita adalah lebih besar.

Apapun sekarang ini saya sudah tinggalkan aktiviti tidak sihat ini, kerana ianya merupakan satu JENAYAH. Cuma kita seakan tidak sedar atau mungkin tidak tahu fakta ini.

Oh ya, saya teringat luahan seorang owner laman web dan ebook yang mengajar pembacanya melakukan SPAM untuk melakukan promosi terpaksa mengakui keburukan SPAM setelah mempunyai masalah demi masalah dengan ISP laman webnya.. )

Oklah bebelan saya setakat ini. Maaf kalau anda semua dah tahu apa yang saya bebelkan ni. Harapnya mungkin ada mereka yang masih tidak tahu mendapat manfaat dari posting ini. Oh ya, kalau boleh ada yang nak tambah sedikit info tentang SPAM ni memang dialu-alukan. ;) Rasanya masih banyak yang boleh diceritakan tentang SPAM ni.

PEACE,

 

 

 

Mohd Aizad Zulkifli

GoldenCave dot net

Advertisements

Pautan Kekal 9 Komen

Takkan ku toleh ke belakang. Walaupun harus merangkak ke depan.

September 13, 2006 at 3:47 am (Bebelanku)

Assalamualaikum dan apa khabar semua? Hari ni tajuk panjang skit. Tapi jangan risau saya nak membebel sikit je hari ni.

Saya sebenarnya sekarang ni tengah servis dan siapkan 3 unit Pc untuk dijual. Pc2 ini dari bisnes Cyber cafe dan computer services yang saya pernah jalankan sejak 26 Dec 2004.

Sekarang ni saya dah tutup dah atas alasan tidak menguntungkan. Tapi apa yang sebenarnya berlaku, saya sudah begitu bosan dengan bisnes tu. Tapi tak pula saya tahu punca sebenar saya jadi camtu, sebab asalnya saya memang begitu meminati kerja saya tu – servis dan baikpulih komputer.

Mungkin juga saya ni terlalu bosan melayan karenah pelanggan yang tak mengerti situasi kita? Mungkin juga. Atau mungkin penyakit malu saya yang tak terbendung membuatkan saya jadi begini? Argh.. macam-macam alasan yang boleh saya keluarkan kat sini, walaupun saya sendiri kurang pasti dengan alasan – alasan tersebut… :-/

Tapi yang pasti, saya ingin memberi sepenuh perhatian kepada perniagaan online dan program-program buat duit di internet kerana ini sahaja alternative kepada alasan – alasan saya kat atas tu.

Kali ini, seperti judul posting kali ni, saya berikrar, meneruskan perjuangan saya mencapai kebebasan kewangan. Harap pembaca semua doakan saya berjaya ya! ;)

Eh, panjang juga posting saya kali ni ye. Heh… tak sengaja beb… seronok sangat membebel ni rupanya… 😛

PEACE,

 

 

 

Mohd Aizad Zulkifli

GoldenCave dot net

Pautan Kekal 23 Komen

Projek website baru.

September 9, 2006 at 4:04 am (Hosting/Domain, Pembangunan Web)

Assalamualaikum dan apa khabar semua… Saya kembali menulis lagi di sini. Sebenarnya takde apa sangat yang nak ditulis, cuma tadi saja nak beritahu yang saya baru beli hosting dan domain name untuk satu projek website saya yang baru.

Saya beli pun bukan apa, laman – laman web yang saya buat sebelum ni cuma web yang biasa dan terlalu statik. Itupun takde belajar dengan orang atau cikgu, Cuma self taught jer. 😉 Teringin juga nak juga buat web yang lebih interaktif kalau boleh. Buat pengetahuan anda semua saya ni bukanlah reti sangat nak buat website ni, cuma minat jer terlalu berkobar-kobar. Kiranya projek ini cuma langkah pertama saya untuk bereksperimentasi dengan lebih serius.

Sebenarnya rancangan nak mulakan projek ni dah lama tertangguh sejak bulan lepas lagi kerana masalah modal. Tapi memandangkan saya baru sahaja dapat sedikit ‘refund’ dari satu local hyip yang saya sertai pagi semalam terus terfikir balik projek ni.

Kiranya termasuk projek ini baru kali kedua saya gunakan hosting dan domain name berbayar. Heh… nasible tak mahal sangat hosting dan domain sekarang ni.

Okelah, seperti biasa, kalau nak dapatkan hosting yang murah, serendah 12 sen per MB, bolehlah dapatkannya di sini. Saya pun tadi dapatkan space 100MB dan domain .com pada harga USD 13.50 dengan e-gold. Saya ni tak sah punya kalau tak ada udang di sebalik batu kan? 😛 Hehe… Jangan marah aaa~ Apapun doakan saya berjaya dengan projek ni ya… 😉

PEACE,

 

 

 

Mohd Aizad Zulkifli

GoldenCave dot net

Pautan Kekal Tinggalkan Komen

Anda tahu Google™ Adsense?

September 3, 2006 at 4:12 pm (Best Produk, Buat Duit, E-book Pilihan, Pay Per Click Program)

Agak lama juga saya tak membebel kat sini. Idea takde le. 😛 PTapi sekarang ni saya nak cerita skit tentang pengalaman saya dengan Google™ Adsense.

Saya mula mengenali Google™ Adsense ni baru lagi iaitu awal tahun 2006 ni. Sebelum ni tak tahu pula yang ianya boleh buat duit. Tapi bila tiba awal Julai 06 yang lepas saya terjumpa satu e-book panduan untuk Google™ Adsense ni. Saya pun terus cuba dapatkannya, dan terus juga apply akaun Google™ Adsense dan mula mempraktikkan sedikit demi sedikit panduan daripada e-book dalam bahasa ibunda ini. Alhamdulillah earning Google™ Adsense saya makin meningkat setiap hari.

Sekarang ni saya akan cuba mengaplikasikan semua panduan yang saya dapat daripada e-book ini untuk meningkatkan lagi pendapatan saya dengan Google™ Adsense ni.

Okelah kalau anda semua berminat untuk menambah cabang pendapatan anda, bolehlah dapatkan e-book panduan ini dari sini. Sekarang ni sudah sampai versi 3.0. Lebih banyak panduan tentang Google™ Adsense. Cara nak membina website / blog pun ada.

Klik di sini untuk menempah Panduan Raja Adsense: Rahsia Panduan Membuat Duit Dengan Google™ Adsense.

PEACE,

 

 

 

Mohd Aizad Zulkifli

GoldenCave dot net

Pautan Kekal 4 Komen